alles over wandelen

Wandelroutes

NS-wandeltochten

Voor beginnende wandelaars vormen de NS-wandeltochten een uitstekend aanknopingspunt om zowel Nederland als je eigen wandelgrenzen te verkennen. De meeste wandelingen zijn tussen de 10 en 20 km lang. Ze zijn zonder uitzondering goed met het openbaar vervoer te bereiken en de routebeschrijvingen zijn bovendien gratis verkrijgbaar.

Op deze pagina:

Markering

Alle wandelroutes zijn aangegeven met wit-rode markeringen (zie de pagina LAW-paden) met een NS-logo op het witte deel. De routes zijn in ťťn richting gemarkeerd. In principe is het mogelijk om alleen met deze markeringen je weg te vinden, maar de praktijk wijst uit dat dat met een routebeschrijving veel gemakkelijker gaat.

Routebeschrijving

Van alle NS-tochten zijn routebeschrijvingen in gedrukte vorm verkrijgbaar. Je kunt ze vaak gratis afhalen op het NS-station aan het beginpunt van de route, of online bestellen bij Wandelnet (www.wandelnet.nl, 1,80 euro exclusief verzendkosten).

Minder bekend is dat je alle wandelroutes ook gratis kunt downloaden via internet: www.eropuit.nl. Soms kan dat een uitkomst zijn, want niet alle stationsloketten zijn elk uur van de dag geopend en sommige stations hebben zelfs helemaal geen loket.

Drukte

De NS-wandelroutes zijn erg populair. Welke tocht je ook loopt, op zondagen zul je regelmatig andere wandelaars tegenkomen. Voor wie wat meer rust zoekt, is er een simpele oplossing: wandel op zaterdag of doordeweekse dagen, of kies een route die niet in het midden van het land ligt.

Overzicht

Hieronder een totaaloverzicht. Zoek je een NS-wandelroute in een bepaalde provincie? Kijk dan in het menu links onder het kopje Landen en regio's.

Geschikt voor gps:

Geschikt voor Nordic Walking:

Tweedaagse tochten

Naast enkele tientallen dagwandelingen zijn er ook een handjevol tweedaagse tochten. Deze weekendtochten zijn gebaseerd op dezelfde formule als de dagwandeling. Het hotel is al geselecteerd, maar je reserveert zelf je hotelkamer. Op de tweede dag krijg je een gratis lunchpakket mee.

NS-wandelroutes verzameld

Meer informatie

Voor praktische vragen over de NS-wandelroutes en het bestellen van routebeschrijvingen kun je terecht bij Wandelnet (www.wandelnet.nl).

Voor een kijkje achter de schermen: oud-Wandelnet-medewerker Rob Wolfs was van 1997 tot 2002 projectleider van de NS-wandelingen. In 2002 had Trouw-wandeljournalist Haro Hielkema een interview met hem.

 

  © Wessel Zweers, 1996-2014