Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Een kompas zul je in Nederland zelden nodig hebben, maar in het buitenland kan het wel degelijk goede diensten bewijzen – vooral bij slecht weer of in weidse berggebieden zonder duidelijke aanknopingspunten.

Het gebruik van een kompas lijkt eenvoudig, maar toch moet je de tijd nemen om ermee vertrouwd te raken. Het is niet zo dat je als je één voor het eerst hebt gekocht, je direct ermee op vakantie kan. Voor een exacte plaatsbepaling is het belangrijk om termen als inclinatie en declinatie in de vingers te hebben.

Het is raadzaam om hiervoor een cursus te volgen of een boek te lezen. Hieronder enkele boeken en aanbieders van kaart- en kompascursussen. De cursussen duren meestal een of twee dagen.

Filmpje

Een spoedcursus kaart en kompas van de website Outdooridee.com.com:

Oefenen

Voor de rest is het een kwestie van veel oefenen in verschillende gebieden en met uiteenlopende kaartschalen. Zelfs na het volgen van een cursus kan het in het begin best wat moeite kosten om de vertaalslag te maken van kaartgegevens naar een beeld van het omringende landschap.

Een simpele training vormen de NS-wandeltochten en de LAW-paden: let niet op de markeringen onderweg, laat ook de routebeschrijving buiten beschouwing, maar gebruik alleen het bijgevoegde kaartje om de route te lopen. Wie eenvoudig wil beginnen probeert eerst de kaarten in de LAW-boekjes, die doorgaans een schaal van 1:25.000 hebben. De kaartjes van de NS-tochten zijn 1:50.000 en bevatten dus minder landschappelijke aanknopingspunten.