Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

In de afgelopen 10 jaar zijn in steeds meer landen digitale topokaarten beschikbaar gekomen. Hieronder een overzicht.

Met dank aan

Aan deze pagina hebben verschillende bezoekers van deze site bijgedragen. Hun namen staan tussen haakjes vermeld. Weet je nog meer bronnen? Laat een reactie achter en ze worden bij de eerstvolgende update toegevoegd. Laatste update: maart 2021.

Keuzehulp: waar moet je op letten?

Desktop of app?

Allereerst de vraag: waarvoor wil je een online topokaart gebruiken?

  • Wil je thuis alvast een gebied verkennen en een route uitstippelen? Dat is een website met topokaarten meestal handiger, want die kun je op een groot beeldscherm openen. En om een gedetailleerde route uit te stippelen is een muis toch echt handiger (en preciezer) dan een touchscreen.
  • Wil je onderweg niet verdwalen? Dan heb je meer aan een app met topokaarten. Apps zijn geschikter voor kleine schermen.

Wel of niet routeerbaar?

Dan de vraag: wil je een online topokaart ook gebruiken voor het plannen van routes? Let in dat geval op de term routeerbaar. Dat houdt in dat je ook een route kunt uitstippelen van A naar B. De ene digitale kaart heeft dit wel; de andere niet.

Apps: ook offline te gebruiken?

Kaarten-apps vragen veel van je batterij en je databundel. Bij veel apps kun je alle kaarten eerst thuis downloaden en dan onderweg offline gebruiken. Je kunt je mobiel dan op vliegtuigmodus zetten. Dat scheelt batterij en dataverbruik.

Basisbestanden met wereldwijde dekking

OpenStreetMap

Een belangrijk begrip in de wereld van online topokaart is OpenStreetMap (OSM). Dat is een Wikipedia-achtig project om om de hele wereld in kaart te brengen. De kwaliteit is inmiddels zo goed dat je als wandelaar of fietser meer aan OSM hebt, dan aan Google Maps.
Heel wat apps (zie verderop deze pagina) gebruiken de data van OpenStreetMap. Soms herken je dat niet meteen, want ze hebben ieder hun eigen kleurtjes en symbooltjes.

OpenStreetMap bekijken op een desktop
Wil je OSM niet via een app gebruiken, maar thuis bekijken op een groot scherm? Dan kun je de kaarten downloaden via garmin.openstreetmap.nl en vervolgens importeren via Basecamp, een gratis programma (www.garmin.com/nl-NL/software/basecamp/). Of een andere mogelijkheid: maak een gratis account aan op Komoot (www.komoot.com). Dit is zowel een website als een app en maakt eveneens gebruik van OSM.

OpenFietsMap

Een afgeleide versie van OpenStreetMap. In de eerste plaats bedoeld voor fietsers, maar ook goed bruikbaar voor wandelaars. De kaarten bevatten extra info, zoals hoogtelijnen. En nog een belangrijk pluspunt: de kaarten zijn routeerbaar. Website: www.openfietsmap.nl.

OpenTopoMap

Eveneens gebaseerd op OSM, maar hieraan zijn hoogtelijnen toegevoegd. Voor bergtochten levert dat mooi en gedetailleerde kaarten op. De cartografie van wandelgebieden in Nederland is een stuk minder. Website: opentopomap.org.

Apps met wereldwijde dekking

Meestal dus gebaseerd op OpenStreetMap. Sommige bieden ook navigatieaanwijzingen. Bij de meeste apps kun je de benodigde kaarten vooraf downloaden en vervolgens offline gebruiken.

  • Locus Map (www.locusmap.app): vrij algemene kaarten-app met verschillende kaartlagen, navigatie, gps-tracks importeren en zelf opnemen. Ook offline te gebruiken. Er is een gratis en een betaalde versie.
    (HansR, Sepp van de Manakker)
  • Uitgeverij Kompass heeft een app met eigen digitale kaarten voor Android en iOS, meer info: www.kompass.de/produkte/app/.
    Alle kaarten zijn ook interactief via een webbrowser te bekijken, maar niet te downloaden: www.kompass.de/wanderkarte/.
    De dekking is in principe wereldwijd, maar de kwaliteit verschilt per land.
    (Wessel)
  • Gebruik al jaren de app Alpine Quest (www.alpinequest.net). Niet voor Apple. Heb je zo ongeveer alle kaarten. Kunt ook kaartadressen doorgeven. Die worden dan toegevoegd. €8 éénmalig voor betaald.
    Heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Ongelooflijk veel echt praktische mogelijkheden. Ik moest er wel een beetje op studeren. Functioneert top offline. Blijft draaien met scherm uit. Gebruikt weinig batterij.
    (Jos Dekker)
  • Maps.me (maps.me) gebruik ik al sinds 2014, vooral vooral gebruik op een tablet. Handig voor algemene oriëntatie, uitstippelen van wandelroutes in Nederland, stadsplattegronden en het vinden van handige adressen. Alleen voor bergwandelingen zou ik het niet gebruiken; de cartografie is daarvoor veel te beperkt.
    (Jelle)

Basisbestanden en apps per afzonderlijk land

Nederland

  • Topografische kaarten van Nederland zijn gratis te downloaden bij de Publieke Dienstverlening Op Kaart (PDOK) van het kadaster: www.pdok.nl/datasets.
    (Lijn)
  • Topo GPS is een iPhone/Android outdoor navigatie app met de hele topografische kaart van Nederland. Buitenlandse topografische kaarten zijn als in-app aankoop beschikbaar. Je kunt voor een paar euro ook wandelknooppunten en fietsknooppunten toevoegen.
    (Harmen)
  • Minder bekend maar superhandig: de kaartengenerator op scoutingtools.nl/kaarten. Hier kun je kaarten precies op A4-formaat en in verschillende schalen downloaden en uitprinten.
    (Wessel)

België

  • Topografische kaarten (en luchtfoto’s) van Vlaanderen on-line: www.geopunt.be/kaart. Ook de websites van de diverse Vlaamse provincies bieden vaak deze mogelijkheid.
    (Leo Delei)

Frankrijk

  • Géoportail: www.geoportail.gouv.fr. Alle IGN-kaarten van Frankrijk. Zowel app als website.
    (Kris van der Meij)

Zwitserland

Oostenrijk

Groot-Brittannië

  • Voor online wandelkaarten in Groot-Brittannië kun je terecht bij Ordnance Survey: www.ordnancesurvey.co.uk. Voor online kaartjes gebruik je de optie Getamap. Na (gratis) registratie kun je zelf je routes intekenen en uploaden naar je Garmin-GPS. Voor een klein bedrag per jaar (ca. £ 50) krijg je nog meer mogelijkheden.
    De website geeft ook veel extra informatie over wandelen en fietsen in GB; je kunt ook papieren of geplastificeerde kaarten bestellen. De prijs is stukken lager dan in Nederland en ze hebben vaak aanbiedingen, bijvoorbeeld 2 kaarten voor de prijs van 1.
    (Ellen)