Sietske de Vet

Laat je niet afschrikken door wat er allemaal mis kan gaan in de bergen. Wie zich goed voorbereidt en op pad gaat met een gezond lichaam en een verstandige geest, zal volop kunnen genieten. Bepaal met zorg de keuze van het gebied en zorg voor een goede uitrusting. Dat hoeven niet altijd de duurste materialen te zijn. Begin met een eenvoudige tocht, neem een goede kaart mee. Een kompas of gps meenemen werkt alleen wanneer de gebruiker ermee om kan gaan. En informeer vooraf altijd naar de weersverwachting.

Waar ga ik heen en waarom daar?

Wanneer je voor het eerst in de bergen gaat wandelen, dringt zich meteen een aantal vragen op: waar ga ik lopen en waarom juist daar? De keuze voor een gebied is van meerdere factoren afhankelijk:

  • Is het terrein goed begaanbaar, wat voor terrein is het (rots, sneeuw/ijs, enzovoorts) en welke moeilijkheden zijn er te verwachten?
  • Is het gebied goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer?
  • In welke tijd van het jaar ga ik erheen? Tot eind juni ligt er (hoger) in de bergen nog sneeuw.
  • Valt de keuze op dagtochten of op een meerdaagse tour?

Wie nooit eerder in de bergen heeft gewandeld, kan beginnen met dagtochten vanuit een camping, vakantiehuisje, pension of hotel. Een meerdaagse (hutten)tocht vergt enige ervaring en een goede voorbereiding. Maak thuis eerst een goede tochtplanning: bereken het aantal uren dat je onderweg zult zijn en onderzoek de uitwijkmogelijkheden. Informeer of de hutten goed bereikbaar zijn zonder hoge pasovergangen of gletsjeroversteken.

Goed beslagen ten ijs

Wanneer de keuze van het gebied is bepaald, kun je je aan de hand van kaarten en gidsjes verder oriënteren. Niet alle gidsjes hoeven in Nederland te worden aangeschaft; op de plaats van bestemming is de keuze groter en de prijs lager. Maar dankzij een goede voorbereiding krijg je thuis alvast een beeld van het gebied. Bovendien begint op deze wijze al meteen het vakantieplezier.

Kaarten en gidsjes zijn te koop in goed gesorteerde boekhandels, gespecialiseerde reisboekhandels of in ANWB-vestigingen. Bestellen op internet kan ook, nadeel is alleen dat je niet door de gids kunt bladeren om een indruk te krijgen van de inhoud.

Bestel vooraf ook folders bij verkeersbureaus en lokale VVV’s. Ze zijn vaak informatief en geven een goed beeld van de omgeving.

De NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) heeft over het hele land verspreid een aantal vestigingen waar leden boeken en kaarten kunnen lenen. Zie www.nkbv.nl, ga naar Bibliotheken. Lid worden van de NKBV biedt de bergwandelaar veel voordelen, zoals korting op het verblijf in berghutten (oplopend tot wel 50%). Leden van de NKBV kunnen voordelig een bergsportverzekering afsluiten. Deze is specifiek gericht op opsporing en reddingswerk, iets wat bij een ‘gewone’ reisverzekering meestal niet is inbegrepen. Zoek daarom vooraf goed uit wat je eigen reisverzekering wel en niet dekt op het gebied van bergsport.

We zouden bijna één van de belangrijkste voorbereidingen vergeten: werk aan een goede basisconditie! Wie thuis regelmatig wandelt, fietst of sport, zal zich ook in de bergen gemakkelijk bewegen. Zie de pagina Training.

Bergwandelen met kinderen

Vanaf een jaar of acht kunnen de meeste kinderen mee wandelen in de bergen. Natuurlijk onder een aantal voorwaarden: maak de tocht niet te lang, zorg voor afwisseling en stel een leuk doel in het vooruitzicht (een bergtop, berghut, kabelbaantje, stoppen bij een beekje). Sta ook stil bij de vraag wat het kind zelf wil. Sommigen zullen dromen van een echte huttentocht, anderen bouwen liever zandkastelen op het strand. Dring je kind niets op, dat werkt averechts.

De keuze voor het gebied is nu nóg belangrijker: niet te zwaar, niet te steil. Let bij het maken van een huttentocht goed op of de hutten niet te ver van elkaar af liggen. Er bestaan kindvriendelijke hutten, waar het gezin samen op één kamer kan slapen, waar kindermenu’s worden geserveerd en waar kinderprijzen gelden. De NKBV heeft een lijst met kindvriendelijke hutten in Zwitserland en in Duitsland/Oostenrijk, zie de brochure ‘Van bengel tot berggeit’: www.nkbvwebshop.nl.

Voor meer tips zie de pagina Wandelen met kinderen.

Georganiseerd op pad?

Wie geen ervaring heeft maar wél de ambitie om hoger de bergen in te trekken, kan zich opgeven voor een bergsportcursus onder leiding van een gediplomeerd instructeur en/of berggids. De NKBV heeft een uitgebreid cursusprogramma, waarin ook alpiene trektochten worden aangeboden van hut naar hut, onder leiding van door de vereniging opgeleide tochtleiders.

Daarnaast is er een groot aanbod van georganiseerde wandelreizen, waarbij de nadruk ligt op de belevenis van het bergwandelen en minder op instructie. De reisleider is meestal geen officiële berggids.

Tot slot worden er in Nederland veel cursussen en workshops gegeven, die gericht zijn op één onderwerp: kaart en kompas, veiligheid in de bergen, lichtgewicht maaltijden, het weer, enzovoorts. Ze worden gegeven door buitensportzaken en reisorganisaties.