alles over wandelen

Europa

BelgiŽ

auteurs: Margit Sarbogardi en Robert Declerck

Als wandelland mag BelgiŽ er best wezen. Verwacht geen extremen: de afstanden en vooral de hoogteverschillen zijn veel beperkter dan in de grote buurlanden. Maar Vlaanderen en WalloniŽ hebben andere troeven. Het aantal kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden is niet te becijferen. Hoewel de bebouwing behoorlijk oprukte, kunnen natuurliefhebbers op veel plaatsen in vervoering geraken bij het ontdekken van prachtige landschappen. De dichtheid aan leuke cafeetjes en terrasjes om te pauzeren is nergens zo groot als in Vlaanderen.

Liefhebbers van korte wandelafstanden vinden vele honderden bewegwijzerde routes, wandelnetwerken groeien, lange afstandswandelaars komen goed aan hun trekken en daarnaast zijn er in BelgiŽ wekelijks tientallen georganiseerde wandeltochten, soms met enkele tientallen deelnemers maar vaak ook met duizenden enthousiaste stappers. De informatie hierna wil bijdragen tot je wandelplezier in BelgiŽ.

Wandelen in BelgiŽ

Wandelmogelijkheden per provincie

Wie op eigen houtje wil wandelen, kan zich best oriŽnteren en informeren op het niveau van de provincies. Meestal is de bewegwijzering uniform per provincie, maar er zijn ook nog lokale bewegwijzeringen in gebruik. De overgrote meerderheid van de bewegwijzerde wandelroutes zijn in de vorm van een lus, start- en aankomstplaats vallen samen. Voor georganiseerde wandeltochten verwijzen we naar een apart hoofdstukje.

Via links in onderstaande tekst kun je meer uitgebreide toeristische informatie en kaartmateriaal bekomen, al dan niet tegen betaling. Zie ook de pagina Wandelkaarten BelgiŽ.

 

  © Wessel Zweers, 1996-2014